• pl_PL
  • sv_SE
  • us

BOSS Great Wall

”BOSS Great Wall” är inte ett kolossalt stort hinder som chefer får träna sig i att bemästra på sin väg mot professionell fulländning. Nej, det är mer skrämmande än så. Eller om man så vill: mer fascinerande än så.

BOSS Great Wall är en struktur i rymden som nyligen upptäcktes av forskare i astrofysik, länk till deras artikel: https://arxiv.org/pdf/1602.08498v1.pdf Det är en struktur av stora ansamlingar av galaxer som har en massa som är 10 000 gånger större än Vintergatans. Den, citat från Illustrerad Vetenskap, ”får jorden att likna en jordnöt”.

Det är uppfriskande, och lite skrämmande också, att tänka sig det mänskliga livet mot bakgrund av BOSS Great Wall. Jag kan inte låta bli att tänka att i det stora hela, och kanske sett från någon punkt inom BOSS Great Wall, så ser våra nationer på Jorden ut som hoppar av små virusliknande klumpar som ömsom omfamnar ömsom bekämpar varandra. I en tröstlöst lång kedja av upprepningar.

Jag skulle vilja kunna teleportera mig till denna avlägsna punkt och få perspektiv på alla mödor som vi släpar på och alla glädjen som vi tröstar oss med, och kanske även möta en tidigare okänd grad av visdom. För jag tror att ett så avlägset perspektiv skulle ställa allt vi har och allt vi gör på Jorden på en annorlunda nivå av förståelse.

 (BOSS står för Baryon Oscillation Spectroscopic Survey)